De Nederlandsche Bank (DNB) hangt mogelijk een claim boven het hoofd van 600 miljoen tot 1 miljard euro.

De curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank betogen dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dat de toezichthouder aansprakelijk is voor schade van schuldeisers als gevolg van het faillissement. Dat heeft curator Rutger Schimmelpenninck laten weten.

DNB verleende volgens de curatoren in 2005 ten onrechte een bankvergunning aan DSB. De jaren daarna zou er sprake zijn geweest van falend toezicht. En toen activist Pieter Lakeman opriep tot een bankrun en de bank op omvallen stond, sloeg DNB over naar de andere kant, zegt Schimmelpenninck. Toen zorgde DNB ervoor dat DSB werd afgesneden van krediet waardoor faillissement onafwendbaar werd.

De curatoren zijn hierover vorig jaar al een juridische procedure gestart, samen met drie organisaties die klanten met een vordering op DSB vertegenwoordigen. De zaak dient nu voor het eerst voor de rechter. Het gaat er in eerste instantie om of de rechter DNB aansprakelijk houdt.

De schade die de curatoren DNB aanrekenen, betreft voornamelijk misgelopen rente-inkomsten. Deze zijn niet opgenomen in de boedelschuld van DSB.

De schulden van de voormalige bank van Dirk Scheringa bedroegen ongeveer 3,8 miljard euro. Daarvan is eind dit jaar ongeveer driekwart uitgekeerd aan schuldeisers.

Compensatieregeling klanten DSB Bank

Begin november werd de compensatieregeling van de curatoren voor alle gedupeerde klanten van de failliete bank voor het gerechtshof in Amsterdam verbindend verklaard.

Eerder dit jaar had het hof nog aanmerkingen op de regeling. Die zou onder meer tekortschieten voor klanten met een koopsompolis en voor klanten aan wie méér krediet was verstrekt dan volgens de destijds geldende normen mocht.

Maar nadat de curatoren enkele aanpassingen hebben doorgevoerd is volgens het hof sprake van een 'redelijke compensatieregeling'.

De curatoren hadden het verzoek om de regeling verbindend te verklaren ingediend, omdat zij graag een collectieve schaderegeling willen om het faillissement van DSB verder te kunnen afwikkelen. Zonder een verbindende regeling kan de afhandeling langer duren en kunnen de claims verder oplopen.

Claimorganisatie Woekerpolisproces is het niet eens met de verbindendverklaring. Volgens de stichting doet de regeling nog steeds geen recht aan de geleden schade. Woekerpolisproces verwacht dat veel van de circa 250.000 gedupeerden op termijn in de schuldsanering zullen belanden.

Tegen de beslissing van het hof is geen beroep of cassatie mogelijk. Wel hebben gedupeerden die niet akkoord willen gaan met de regeling zes maanden de tijd om dit aan te geven. Via de rechter kunnen zij individueel een betere compensatieregeling proberen af te dwingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl